neděle 22. září 2013

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 30 minut
  • +chlazení
    Pečení: 70 minut

Počet porcí

  • na 8 řezů

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 160 g másla, chlazeného a nasekaného

NA NÁPLŇ
  • 4 zralé hrušky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 9 lžic (225 g) krupicového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g plátků mandlí

Příprava jídla

V robotu promíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujte. Vyklopte a na pomoučněné pracovní ploše rychle zformujte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Q Předehřejte troubu na 180 °C. Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy. V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut a pak nechte vychladnout.

Hrušky oloupejte, přepulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou a 1 lžící krupicového cukru, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy. Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40–45 minut.

OZDOBNÝ COP 
Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.

Žádné komentáře:

Okomentovat