neděle 25. září 2016

Dekadentní čokoládový požitek - Truffle torte

Ingredience

čokoládový korpus:
2 vejce
3 lžíce cukru
6 lžic polohrubé mouky
1 lžíce neslazeného kakaa
2 lžíce rumu
450 g hořké čokolády (alesponň 70%), posekané
1 lžička želatiny v prášku
4 lžíce kukuřičného sirupu, nebo medu
500 ml šlehačky
neslazeného kaka na ¨pocukrování¨ povrchu

Postup

Předehřát troubu na 165°C. Vymastit a vysypat moukou 20 cm dortovou formu se snímatelným okrajem.
V misce nad vřelou vodu v odstavené vodní lázní (nesmí se vody dotýkat) rozmíchat vejce s cukrem a našlehat je asi 5 - 10 minut, až je vše světlé, lehké a dvojitého objemu a šlehač zanechává po sobě cestičku. Teplota směsi nikdy nemá být horká, pouze teplá. Vyjmout misku a ještě vše šlehat do zchladnutí.
Přesít mouku, kakao a lehce vložit do vaječné směsi. Nalít do připravené formy, povrch jemně uhladit zadní stranou lžíce a vlořit do trouby. Péct asi 15 minut, nebo až je korpus pružný a odděluje se ode stran formy. Vyklopit na mřížku a nechat vychladnout. Formu vyčistit pro další použití.
Pomocí dlouhého ozubeného nože odříznout povrch korpusu. Ukrojit horizontální plát maximálně 1.5 cm tlustý a ten vložit na dno formy a pomocí štětečku ho potřít rumem.
280 g čokolády vložit do misky nad odstavenou vodní lázeň s horkou vodu a míchat tak dlouho, až se čololáda rozpustí. Sejmout misku a odstavit. Do jedné lžíce vody dát želatinu a nad pomalu vařící vodou ji rozpustit. Do kastrolku nalít 6 lžic vody s kukuřičným sirupem a přivéct ji do varu. Odstavit a zamíchat tam želatinu. Nalít vše za stálého míchání pomocí malé metličky do čokolády. Stane-li se, že směs má hrudky, tak ji jemně zahřát nad horkou odstavenou vodou (nesmí se ji dotýkat), až je hladká. Nechat ji zchladnout.
Našlehat šlehačku do měkkých kopečků a lehce ji vložit do zchladlé čokolády. Nepřemíchat. Nalít lanýžovou směs na korpus ve formě a pěkně ji uhladit zahnutou cukrářskou špachtlí. Vložit do chladničky do té doby, než lanýžová hmota zchladne a ztuhne, což potrvá několik hodin.
Namočit si utěrku do horké vody a vyždímat ji. Rychle ji obalit kolem formy a přidržet ji asi 30 sekund. Povrch ¨pocukrovat¨kakaem a obrácenou hranou nože na povrchu udělat mřížku ve formě roštu. Zbytek čokolády znovu rozpustit nad horkou vodou. Nalít ji na nelepící se voskový papír, nebo jemně vymaštený a čokoládu pomocí dlouhé cukrářské špachtle rozetřít na 2 - 3 mm. Po několik hodin nechat ztuhnout. Potom čokoládu nalámat na velké nepravidelné kusy, ty přilepit na okraj Torty a přenést ji i se dnem formy na velký servírovací talíř.
TIP: Podávat se silným espresso, nebo miskou čerstvých jahod. Každopádně tato Truffle torte je hladká, sytá a lahodná natolik, aby oslnila každého, zvláště milovníky čokolády.
Pochutnejte si ;o)
Autorství: Le Cordon Bleu Paris


zdroj http://www.labuznik.cz/recept/dekadentni-cokoladovy-pozitek-truffle-torte/

Žádné komentáře:

Okomentovat