Zdroj: http://www.pizza-pizza.cz/
Na 2 velké pizzy pro 2 velké hladovce budete potřebovat
- 500g hladké pšeničné mouky
- 10g suchého droždí nebo kvasnic
- 2 špetky soli
- 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenský - Extra Virgin)
- 3 dl čisté vody
Jak správně těsto na pizzu umíchat
- v první řadě smíchejte mouku, kvasnice a sůl
- poté přidejte olivový olej a následně vodu
- lehce zamíchejte vařečkou nebo lžící
- až se těsto začne spojovat, začněte ho velmi lehce hnětat a promačkávat ručně (cca 5 min.)
- těsto musí být při hnětání stále měkké a vláčné, nesmí se lepit
- když se bude lepit, přisypte trochu mouky a znovu zlehka hnětejte
- těsto nesmí být v žádném případě tvrdé a nesmí se rozpadat
- jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, můžete ho trochu poprášit moukou
- těsto nechte v míse a přikryjte ho utěrkou
- dejte ho na 24 hodin zrát do lednice
Rajčatový základ na pizzu - Sugo di pomodoro
- 1,5 kg loupaných rajčat (nejlépe kaštanová)
- 1 větší mrkev
- 1 vetší cibule
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 20 - 30 listů čerstvé bazalky
Nakrájíme loupaná rajčata, mrkev a cibuli na středně velké kousky. Do rendlíku nalijeme panenský olivový olej, rozpálíme a následně na něm zpěníme rozmáčknutý česnek. Nakrájenou mrkev a cibuli zpěníme po dobu asi 3 minut. Potom přidáme předem oloupaná rajčata a necháme vařit na mírném plameni po dobu 30 - 45 minut. Ochutíme solí, pepřem a přírodním cukrem, pro zjemnění můžeme přidat kousek másla. Ingredience by měly být rozvařené a můžete je i lehce rozmačkat. Jakmile je omáčka hotová, necháme ji pomalu vychladnout. Až bude studená, vmícháme do ní směs z bazalky, pepře, soli a olivového oleje. (viz. tip níže). Omáčka “Sugo di pomodoro” je hotové.
Jak dlouho se pizza peče
- Pravá italská pizza se peče 7-11 minut v kamenné peci nebo horkovzdušné troubě při teplotě 250 - 300 °C.
Žádné komentáře:
Okomentovat