úterý 18. října 2016

Pizza - odležet 24 hodin

Zdroj: http://www.pizza-pizza.cz/


Na 2 velké pizzy pro 2 velké hladovce budete potřebovat

  • 500g hladké pšeničné mouky
  • 10g suchého droždí nebo kvasnic
  • 2 špetky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenský - Extra Virgin)
  • 3 dl čisté vody

Jak správně těsto na pizzu umíchat

  1. v první řadě smíchejte mouku, kvasnice a sůl
  2. poté přidejte olivový olej a následně vodu
  3. lehce zamíchejte vařečkou nebo lžící
  4. až se těsto začne spojovat, začněte ho velmi lehce hnětat a promačkávat ručně (cca 5 min.)
  5. těsto musí být při hnětání stále měkké a vláčné, nesmí se lepit
  6. když se bude lepit, přisypte trochu mouky a znovu zlehka hnětejte
  7. těsto nesmí být v žádném případě tvrdé a nesmí se rozpadat
  8. jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, můžete ho trochu poprášit moukou
  9. těsto nechte v míse a přikryjte ho utěrkou
  10. dejte ho na 24 hodin zrát do lednice

Rajčatový základ na pizzu - Sugo di pomodoro

  • 1,5 kg loupaných rajčat (nejlépe kaštanová)
  • 1 větší mrkev
  • 1 vetší cibule
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 20 - 30 listů čerstvé bazalky
Nakrájíme loupaná rajčata, mrkev a cibuli na středně velké kousky. Do rendlíku nalijeme panenský olivový olej, rozpálíme a následně na něm zpěníme rozmáčknutý česnek. Nakrájenou mrkev a cibuli zpěníme po dobu asi 3 minut. Potom přidáme předem oloupaná rajčata a necháme vařit na mírném plameni po dobu 30 - 45 minut. Ochutíme solí, pepřem a přírodním cukrem, pro zjemnění můžeme přidat kousek másla. Ingredience by měly být rozvařené a můžete je i lehce rozmačkat. Jakmile je omáčka hotová, necháme ji pomalu vychladnout. Až bude studená, vmícháme do ní směs z bazalky, pepře, soli a olivového oleje. (viz. tip níže). Omáčka “Sugo di pomodoro” je hotové.

Jak dlouho se pizza peče

  • Pravá italská pizza se peče 7-11 minut v kamenné peci nebo horkovzdušné troubě při teplotě 250 - 300 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat