300 g mouky pšeničné polohrubé napůl s hladkou 00 (nebo 600g)
21 g čerstvého droždí (nebo 42g )
25 g másla (nebo 50 g)
180-200 ml mléka (nebo 360-400 ml)
5 g soli (nebo 10 g)
½ lžíce cukru (nebo 1 lžíce)
1 žloutek na potření rohlíků
kmín, sůl nebo mák na posyp
Do vlažného mléka rozdrobit droždí a cukr. Rozmíchat vidličkou na kaši a nechat vzejít kvásek na teplém místě asi 15-20 minut. Ten pak dát do mísy robota, přidat rozpuštěné máslo, mouku se solí a 10 minut hnětat.
Těsto se nemá chytat mísy a má být hladké, poddajné jako plastelína. Nemělo by příliš lepit.
Vyklopit ho na pomoučený vál a rozdělit na 2 stejné díly ( nemusí je jich míň a jsou větší) nechat pár minut odpočinout. Bochánky rozváletna kruh o velikosti 30 cm a síle asi ½ cm. Dobrou chut
Žádné komentáře:
Okomentovat